Nederland is ontworpen. Landschapsarchitecten spelen een enorm grote rol binnen het vormgeven van de buitenruimte om ons heen. Op grote schaal worden er landschapsplannen gemaakt voor hele regio’s, op kleinere schaal drukt de landschapsarchitect zijn stempel op onze omgeving door te ontwerpen aan pleinen, parken of begraafplaatsen. In Nederland zijn er tal van pareltjes te ontdekken op het gebied van landschapsarchitectuur. Maar waar vind je al dit wonderlijks?

Het unieke aan het vakgebied van de landschapsarchitect is dat de meeste gerealiseerde werken vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Van al deze projecten kan de huidige landschapsarchitect, al dan niet in opleiding, leren. Hoe wordt een plek gebruikt? Welke beplantingsoorten zijn geschikt voor een plek? Welke ontwerpingrepen zijn toe te passen door een vormgever? Door te kijken naar de openbare ruimte, leer je hier direct van.

Essentieel is het om te weten waar die pareltjes zich bevinden. Op deze website van Dutch Landscape Architecture zijn Nederlandse landschapsarchitectuur gerelateerde projecten te vinden, compleet met adres gegevens. Zo kan iedereen deze ook daadwerkelijk bezoeken. Gerealiseerde projecten van grote ontwerpers, maar ook kleine namen worden belicht door Dutch Landscape Architecture.

Rosanne Schrijver - initiatiefnemer van Dutch Landscape Architecture

Ik, Rosanne Schrijver, ben de initiatiefnemer van Dutch Landscape Architecture. Als masterstudent Landscape Architecture aan de Wageningen UR ben ik een zoektocht begonnen naar de favoriete landschapsprojecten in Nederland onder mijn medestudenten landschapsarchitectuur en planning. Mijn onderzoek heeft een verrassende uitkomst: tot mijn verbazing weet de hedendaagse student landschapsarchitectuur met moeite een project van een landschapsontwerper in Nederland te noemen!

Daarom vroeg ik mij zich af hoe het mogelijk is dat er zo wonderlijk veel moois te ontdekken valt in ons land en dat recentelijk niet ergens is samengebracht. Natuurlijk hebben we de boeken Outdoor Space, Maakbaar Landschap en de jaarboeken van de Blauwe Kamer die ingaan op de landschapsarchitectuur van Nederland, maar jammer genoeg is onlangs​ nergens geografisch overzichtelijk gemaakt waar landschapsarchitectuur gerealiseerde projecten in Nederland te vinden zijn.

Daarom breng ik nu in kaart wat voor bijzonders er allemaal valt te ontdekken op het gebied van landschapsarchitectuur in Nederland. Deze kennis deel ik via Dutch Landscape Architecture met u. Op deze site zijn online de projecten te vinden die ik bezoek. Daarnaast heb ik een bundeling uitgebracht met daarin de 52 must sees van ons land. Op Facebook is te volgen hoe ik elke week een nieuw project ontdek!

Erg veel plezier met het ontdekken van landschapsarchitectuur in Nederland!

Voor vragen kunt u onderstaand formulier invullen of mij benaderen via social media.